Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Paddenstoelen

De variëteit in paddenstoelsoorten is ongekend. Er zijn verschillen in vorm, kleur, structuur, leef- en groeiwijze, geur en smaak.

Aankooptips

Paddenstoelen horen er bij aankoop gaaf en fris uit te zien. De stengels moeten stevig zijn. Kies paddenstoelen die geen verschrompelde randen of natte plekken op de hoed hebben.

Wanneer in het seizoen

De meeste paddenstoelen zijn jaarrond beschikbaar uit Nederland. Eekhoorntjesbrood is beschikbaar van de vroege zomer tot de late herfst uit Frankrijk en Italië.

Bewaren

De meeste paddenstoelen kun je zo'n 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Maar de paarse ridderzwam en portabella kun je 5-7 dagen in de koelkast bewaren.

Shiitake paddenstoelen zijn gekoeld nog langer houdbaar: 1 tot 2 weken. Bewaar paddenstoelen niet bij sterk ruikende groenten als prei en ui. Paddenstoelen nemen namelijk gemakkelijk geurtjes over. Houd ze liever ook uit de buurt van fruit of citrus, want daarbij zullen paddenstoelen sneller verouderen.

Schoonmaken

Maak paddenstoelen voorzichtig schoon met een borsteltje of een vochtig stukje keukenpapier. Maak ze niet schoon onder stromend water.

Je kunt ze ook beter niet in water laten liggen. Ze zuigen dan water op en dat leidt tot smaakverlies. Snijd het onderste deel van het steeltje eraf en snijd de paddenstoel in plakjes of kwarten. Bij sommige paddenstoelen, bijvoorbeeld de eryngii, kun je het steeltje eraan laten zitten omdat deze eetbaar is en lekker smaakt.

Smaak

Er zijn vele soorten paddenstoelen die allemaal variëren in smaak en toepassing. Zo zijn er de bekende witte champignons met hun karakteristieke, neutrale aroma. Ze smaken heerlijk met vis, vlees, gevogelte en alle groentesoorten.

De kastanjechampignon heeft een iets nootachtige smaak. Deze smaak is wat voller dan die van de witte champignon en is heerlijk om te (roer)bakken, smoren of frituren voor lunchhapjes en hoofdgerechten. De oesterzwam is aromatischer van smaak dan de champignon en kun je in veel gerechten toepassen. Zo smaakt de grijze oesterzwam zacht en bijna romig, de gele iets nootachtig en de roze heeft een iets zoete smaak. De paarse ridderzwam heeft een sterke smaak en ruikt zoetig. In combinatie met ui en knoflook komt deze heerlijke smaak goed tot zijn recht. De portabella is een smakelijke en aromatische paddenstoel waarvan de hoed ideaal is om te vullen. De akkerpaddenstoel heeft een anijsachtige smaak en doet het erg goed in vleesschotels. Eekhoorntjesbrood is nootachtig en mild van smaak en is rauw in een salade erg lekker. De enoki is knapperig en fruitig en wordt meestal rauw in salades of op sandwiches gegeten. De schelpachtig smakende eryngii wordt vaak in zijn geheel in gerechten gebruikt en is heerlijk om te grillen of bakken. De morilles heeft een kruidige smaak, maar let op: je kunt deze paddenstoel niet rauw eten. Verhit hem dus altijd goed voor gebruik. De shiitake paddenstoel heeft een bijzondere, kruidige en nootachtige smaak. Je kunt hem het beste roerbakken, stoven of grillen. De cantharel heeft een specifieke peperachtige smaak en verspreid de geur van abrikozen. Het is een veelzijdige paddenstoel die op meerdere manieren lekker bereid kan worden.

Meer informatie

Bijna elke soort paddenstoel heeft wel een bepaald kenmerk. Zo is de witte champignon de meest geteelde eetbare paddenstoel in Nederland, gevolgd door de kastanjechampignon.

De portabella is een variant van de kastanjechampignon die door zijn speciale teeltwijze is uitgegroeid tot een reuzenpaddenstoel. De oesterzwam is na de champignon de bekendste paddenstoel van Nederland en de eryngii wordt ook wel 'koningsoesterzwam' genoemd. De akkerpaddenstoel is een van de grootste eetbare paddenstoelen die er bestaan, terwijl eekhoorntjesbrood ook wel 'de koning onder de paddenstoelen' wordt genoemd en een van de best eetbare paddenstoelen is.