
De Elise appel biedt mensen met een milde appelallergie de mogelijkheid om zonder klachten een lekkere, gezonde appel te eten.
De Elise appel biedt mensen met een milde appelallergie de mogelijkheid om zonder klachten een lekkere, gezonde appel te eten.
Bij aankoop hoort een Elise appel er gaaf, stevig en onbeschadigd uit te zien. Appels zijn erg stootgevoelig. Stoten of butsen veroorzaakt beurse plekken. Behandel appels dan ook voorzichtig.
Elise is het hele jaar verkrijgbaar.
Appels van het ras Elise zijn van oktober tot en met april uit eigen land beschikbaar.
Een Elise appel is na aankoop circa 2 weken houdbaar. Bewaar appels op een koele, donkere plaats. Bij voorkeur in de koelkast, dan blijven ze tot wel 4 weken goed. Appels die op de fruitschaal liggen worden snel overrijp en doordat ze veel ethyleen produceren beïnvloeden ze bovendien het overige fruit op de fruitschaal nadelig.
Was de Elise, verwijder het klokhuis en schil de appel indien gewenst. Appels verkleuren na het schillen snel. Voeg citroensap toe om bruinverkleuring te voorkomen.
De Elise is een vrij grote, meestal kegelvormige appel. De vrucht heeft een egaal donkerrode blos op een geelgroene ondergrond.
Als cultuurvrucht is de appel al heel lang bekend, langer waarschijnlijk dan de peer. Dat valt onder andere af te leiden uit vondsten in Italië en Zwitserland, waar bij prehistorische paalwoningen resten zijn gevonden van gekweekte appels. Deze moeten al zo’n 4500 jaar geleden zijn geteeld. Over de wilde voorouders van de moderne appel bestaat enige onzekerheid. Waarschijnlijk heeft de Europese wilde appel als stamsoort niet zo’n grote rol gespeeld. Een grote rol zou wel zijn weggelegd voor de Astrakanappel uit Siberië en Noord-China.