
De pastinaak is familie van de wortel, maar heeft een lekkere zoetige, anijsachtige smaak. Hij is wit van kleur en wordt daarom ook vaak ‘witte peen’ genoemd.
De pastinaak is familie van de wortel, maar heeft een lekkere zoetige, anijsachtige smaak. Hij is wit van kleur en wordt daarom ook vaak ‘witte peen’ genoemd.
Pastinaak hoort er bij aankoop stevig uit te zien. Kies voor harde wortels. Zachte wortels zijn al wat ouder, maar je kunt ze nog wel gebruiken voor puree of soep.
Pastinaak is van oktober tot en met maart uit Nederland beschikbaar.
Pastinaak is het hele jaar verkrijgbaar.
september tot en met maart.
november tot en met januari.
Je kunt pastinaak het beste op een koele plaats (12-15°C) bewaren. Zo is de pastinaak 8 tot 10 dagen houdbaar.
Je kunt pastinaak ook invriezen na ca. 2 minuten blancheren. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is hij dan tot 6 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Je kunt pastinaak schoonborstelen of met een dunschiller schillen. Was de pastinaak en snijd hem eventueel in stukjes.
Pastinaak wordt door zijn witte kleur ook wel ‘witte peen’ genoemd. Deze lange wortel kan wel 300 gram per stuk wegen. Het is een voorganger van de winterwortel en vroeger was pastinaak een zeer geliefde groente.
De Romeinen verbouwden pastinaak al en gedurende de Middeleeuwen was het de belangrijkste groente met zetmeel voor het volk. Tegenwoordig rekenen we pastinaak tot de ‘vergeten groenten’, omdat bijna niemand de wortel nog kent.
Pastinaakteler