
Radijs is een kruidachtig gewas met kleine, rode knolletjes met of zonder blad. Radijs is knapperig en vrij pittig van smaak.

Radijs is een kruidachtig gewas met kleine, rode knolletjes met of zonder blad. Radijs is knapperig en vrij pittig van smaak.
Bij aankoop hoort radijs hard en rood te zijn. De blaadjes moeten er vers uitzien en de knolletjes stevig.
Radijs is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.
Je kunt radijs met of zonder blad kopen. Zonder loof is radijs ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Met loof is dit iets korter.
Je kunt radijs het beste ondergedompeld in een kopje water en zonder blad in de koelkast bewaren. Als je het blad eraan laat zitten wordt de radijs ‘voos’ (leeg of sponzig). Alle voedingsstoffen trekken uit de knol en gaan naar het blad. Radijs is vrij kort houdbaar door het hoge vochtgehalte. Hierdoor worden ze snel glazig of zwart vanbinnen. Radijs is niet geschikt om in te vriezen.
Snijd om te beginnen het eventuele loof van de radijs af. Laat een klein steeltje over en verwijder het worteltje. Was de radijs grondig.
Als je radijsroosjes wilt maken als garnering, snijd je een stervorm in de radijs en leg je hem in ijskoud water. Zo gaat de radijs open.
Radijs bestaat uit kleine, rode knolletjes met of zonder blad. Het is de wortel van een plantje dat behoort tot de familie van kruisbloemigen. Er zijn ook witte en roodwitte varianten.
Nederlandse radijs is heel populair. Zowel in eigen land als in Duitsland, Engeland en Japan. Verondersteld wordt dat de introductie omstreeks 500 jaar voor Chr. in China heeft plaatsgevonden. Het lijkt aannemelijk dat de voorouder van radijs oorspronkelijk uit het oostelijk gedeelte van het Middellandse Zee gebied stamt. Bij de Grieken stond de radijs hoog in aanzien. Reproducties van dit gewas werden uitgevoerd in goud. De oudste variant werd voor het eerst aan het eind van de 16e eeuw in Europa genoemd. De radijs was toen lang en liep spits toe. In de 17e eeuw werd radijs regelmatig genoemd bij groenten die werden gegeten.
Radijs teler
Radijs