
De Opal heeft een zoete smaak en lekker zo uit de hand te eten, maar ook uitstekend te gebruiken in fruitsalades, als vulling in taarten en hartige gerechten
De Opal heeft een zoete smaak en lekker zo uit de hand te eten, maar ook uitstekend te gebruiken in fruitsalades, als vulling in taarten en hartige gerechten
Bij aankoop horen Opal pruimen stevig te zijn, maar bij een lichte vingerdruk mogen ze iets meegeven. De schil hoort helder van kleur, glad en gaaf te zijn. Te harde pruimen zijn nog niet rijp genoeg. Laat gedeukte exemplaren liggen.
Pruimen van het ras Opal zijn in de maanden juli en augustus van Nederlandse bodem verkrijgbaar.
Opal is het hele jaar verkrijgbaar.
juli tot en met augustus
Je kunt Opal pruimen het beste op een koele plek (12-15°C) bewaren. Daar zijn ze tot 5 dagen houdbaar.
Bewaar ze niet in de koelkast. Pruimen zijn erg gevoelig voor te lage temperaturen omdat dit hun narijping verstoort. Rijpe pruimen kun je wel een paar dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries kun je pruimen in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren (minimal -18°C).
Was Opal pruimen voor gebruik en verwijder de pit en het steeltje. De pit van de vrucht laat eenvoudig los van het vruchtvlees als de pruim rijp is.
De Opal is een redelijk grote pruim met een schil die paarsrood van kleur is. Het sappige vruchtvlees is geelgroen. Pruimen zijn, net als kersen en abrikozen, steenvruchten.
Ze groeien aan bomen die 3 tot 7 meter hoog kunnen worden. De pruimen uit Nederland staan hoog aangeschreven omdat de kwaliteit van telen hier bijzonder hoog is.
Pruim teler