
De koningin der groente én een van de laatste echte Nederlandse seizoensgroente. Een periode om lekker naar uit te kijken!
De koningin der groente én een van de laatste echte Nederlandse seizoensgroente. Een periode om lekker naar uit te kijken!
Waar let je op? Asperges horen bij aankoop lichtglanzend te zijn, wit van kleur, niet ingedroogd aan de onderzijde en piepen als ze langs elkaar wrijven. De kopjes van asperges moeten gesloten zijn en het snijvlak van de stengel mag niet verkleurd zijn.
Ook mogen ze niet zuur ruiken. Asperges zijn gevoelig voor uitdrogen, dus let erop dat ze er bij aankoop fris uitzien.
Asperges uit Nederland zijn van begin februari tot eind juni volop verkrijgbaar. Het Nederlandse aspergeseizoen liep traditioneel van eind april tot de feestdag Sint Jan (24 juni).
Asperges worden tegenwoordig ook vanaf begin februari in de kassen geteeld. en de kwaliteit van de groente is tot eind juni ook zeer goed.
Asperge is het hele jaar verkrijgbaar.
maart tot en met juni.
april tot en met juni.
Asperges kun je het beste op een koele (1-4°C), vochtige plek 1 tot 3 dagen bewaren. Het lekkerst blijven ze als je ze in een vochtige theedoek inwikkelt.
Je kunt asperges ook invriezen, zowel ongeblancheerd als geblancheerd. Ongeblancheerd zijn ze korte tijd houdbaar in de diepvries. Geblancheerde asperges (2-4 minuten) kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje een jaar ingevroren bewaren (minimaal -18°C).
Schil witte asperges vanaf de kop. Dunne stengels hoef je niet te schillen en groene asperges ook niet. Verwijder de houtige ondereinden.
Snijd 1,5 cm van de onderzijde en leg ze 30 minuten in koud water. Hierdoor zijn ze makkelijker te schillen.
Leg ze tot het moment van koken in het water om ze sappig te houden. Asperges kun je het best met een dunschiller of speciale aspergeschiller schillen. Van vlak onder het kopje naar beneden iets overlappend, zodat er geen randje schil overblijft.
Asperges zijn er in verschillende verschijningsvormen. De stengel van de asperge kan wit zijn. Dan is hij in het donker onder de grond gegroeid en vroeg gestoken, wanneer de kop slechts enkele millimeters boven de grond uitstak.
Als hij gestoken is wanneer de stengels al iets langer waren, is de asperge paars van kleur. Als de asperge net boven de grond is afgesneden en kop en stengel samen ongeveer 17 tot 22 cm lang zijn, heeft de asperge een groene kleur. Groene asperges worden in ons land op zeer kleine schaal, zo’n 4 hectare, geteeld. Nederlandse asperges zijn een echt seizoensproduct, wat voor de liefhebber jammer is. De teelt van asperges vindt in Nederland voornamelijk plaats in Noord-Limburg en Noord-Brabant.
Als groente werd de asperge het eerst vermeld door de Grieken, maar het is mogelijk dat zij de plant alleen uit het wild verzamelden en niet teelden.
De asperge bevat veel voedingsvezels die zorgen voor een goede spijsvertering. Voedingsvezels helpen ook bij de opname van andere belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast zijn asperges rijk aan vitamine K. Deze vitamine is belangrijk voor de bloedstolling en de botopbouw. Asperges zijn ook rijk aan vitamine C en ze zijn een bron van folaat. Samen met natuurlijke suikers helpen folaat en vitamine C je hersenen goed te laten functioneren.
Asperge teler
Asperge teler
Aardbei, frambozen en aspergeteler
Aspergeteler
Aspergeteler
Asperge teler
Asperge teler
Asperge teler
Framboos teler
Aardbei teler
Asperge- en aardbeiteler
Aspergeteler
Asperge teler
Asperge teler
Asperge- en aardbeienteler
Asperge teler
Asperge teler
Asperge teler
Asperge teler
Aspergeteler
Rode bessenteler