
Postelein heeft een verfijnde, scherpe en friszure smaak en wordt vaak rauw verwerkt in stamppotten of in een salade.
Postelein heeft een verfijnde, scherpe en friszure smaak en wordt vaak rauw verwerkt in stamppotten of in een salade.
Bij aankoop moet postelein er fris uitzien. Let erop dat de groente knapperige steeltjes heeft en geen verlepte blaadjes.
Postelein is van half maart tot en met half oktober uit Nederland verkrijgbaar.
Postelein is het hele jaar verkrijgbaar.
maart tot en met oktober.
Je kunt postelein het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Hier blijft de groente zo’n 2 dagen goed.
Eet postelein zo vers en knapperig mogelijk. Je kunt de groente ook in de diepvries bewaren. Na 2 minuten blancheren blijft postelein in een goed gesloten zakje of bakje tot 12 maanden goed (bij minimaal -18°C).
Om te beginnen snijd je de worteltjes van de postelein eraf. Doe dit voordat je de bosjes loshaalt.
Vervolgens was je de postelein voorzichtig in ruim koud water. Laat het goed uitlekken. Behandel postelein voorzichtig, want de blaadjes kneuzen snel en verliezen dan hun knapperigheid.
Postelein is een bladgroente met vlezige, roodachtige, lange bladstengels met geel- of groenachtige kleine blaadjes. De helft van de groente bestaat uit blad en de andere helft uit bladsteel.
Winterpostelein is een teer plantje met ruitvormige blaadjes. Zomerpostelein is wat forser van structuur; de stengels en blaadjes zijn vleziger. Postelein is, net als bijvoorbeeld koolraap, een zogenaamde ‘vergeten groente’. Het is een oer-Hollandse groente, die tot nu toe alleen in Nederland wordt geteeld en geconsumeerd.
Oorspronkelijk komt postelein uit het verre oosten. Van daaruit is postelein via Egypte en het oude Romeinse rijk in onze streken terecht gekomen.
Raapstelen teler