
Malta is een grote, rond-ovale en vlakke aardappel met een ruwe schil en lichtgeel vruchtvlees. De aardappel heeft een specifieke ‘jonge’ smaak.
Malta is een grote, rond-ovale en vlakke aardappel met een ruwe schil en lichtgeel vruchtvlees. De aardappel heeft een specifieke ‘jonge’ smaak.
Bij aankoop hoort de Malta stevig, onbeschadigd en vrijwel schoon te zijn. In een zak mag niet meer dan 5% van de aardappelen gebreken en/of afwijkingen vertonen.
De aardappelen op het eiland Malta worden in april en mei met de hand gerooid.
Malta is het hele jaar verkrijgbaar.
Je kunt Malta aardappelen 1 tot 3 weken bewaren bij een temperatuur van 8-12°C. Bewaar ze op een droge, donkere en goed geventileerde plaats.
Stop ze niet in een plastic zak, want aardappelen moeten kunnen ‘ademen’. Blauwe plekken op aardappelen zijn eigenlijk stootplekken, dus behandel ze voorzichtig.
Als je de Malta gaat koken, bakken, frituren of pureren moet je hem schillen van tevoren. Snijd de pitten en de blauwe plekken weg.
Was de aardappelen in koud water en snijd ze, afhankelijk van de grootte, eventueel in tweeën of vieren. Als je geschilde aardappelen in water bewaart, gaat de kwaliteit achteruit. Ga je aardappelen poffen? Borstel ze dan goed af en prik gaatjes in de aardappel.
De Malta is een grote, ronde tot ovale, vlakke aardappel met een ruwe schil en lichtgeel vruchtvlees. Malta is geen rasnaam, maar de naam is afkomstig van het eiland Malta.
Nederlands pootgoed, o.a. van de rassen Alpha en Santa, wordt daar geplant zodat het late ras zich ontwikkeld tot een vroeg ras. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen drie aardappelsoorten op basis van het moment van oogst: vroege, middelvroege en middellate tot late aardappelen. De grond op Malta is zeer geschikt voor de teelt van aardappelen.
De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het was het voedsel voor Indianen die in Peru leefden. De Spanjaarden die, nadat Columbus Amerika ontdekt had, het land bezochten, maakten daar kennis met nieuwe planten. Het ging hier om de aardappel, cacaobonen en andere gewassen die de cultuur en voedingsgewoonten van de Europeanen duidelijk beïnvloedden. Het heeft tot de 18e eeuw geduurd voordat de aardappel in onze streken op grote schaal geteeld en gegeten werd.