
Mandarijnen zijn een heerlijk, gezonde tussendoortjes en zijn ook lekker om in desserts te verwerken.
Mandarijnen zijn een heerlijk, gezonde tussendoortjes en zijn ook lekker om in desserts te verwerken.
Let er bij aankoop op dat de schil van de mandarijn glanst en geen rimpels of schimmels heeft. Aan de schil van de mandarijn kun je zien hoe rijp hij is. Hoe losser de schil, hoe rijper.
Mandarijnen zijn het hele jaar door beschikbaar. Ze komen onder meer uit Griekenland, Marokko, Spanje en Brazilië.
Mandarijn is het hele jaar verkrijgbaar.
Je kunt mandarijnen het beste op een koele (12-15°C), donkere plaats bewaren. Zo zijn ze ca. 10 dagen houdbaar.
Pel de mandarijn en maak de partjes los. Mandarijnen zijn makkelijker te pellen dan sinaasappels, omdat ze losser in hun schil zitten.
Ook laten de partjes sneller van elkaar los.
Mandarijnen lijken op sinaasappels, maar ze zijn duidelijk kleiner en hebben een lossere schil. Mandarijnen zijn makkelijk te pellen en hebben zacht, sappig vruchtvlees.
Bekende soorten zijn: Clementine, Mineola, Satsuma, Ortanique en Tangelo. De Clementine is veruit de populairste; hij bevat geen pitjes en heeft een fijne schil. Mandarijnen kleuren oranje onder invloed van hele koude temperaturen. Tijdens het plukken zijn ze nog groen en ze worden pas oranje nadat ze gekoeld zijn. Mandarijnen komen oorspronkelijk uit China en werden in de tijd van de Romeinen door Arabische handelaren naar Italië meegenomen. De vruchten waren een symbool van luxe en voorspoed.