
Een echte must voor de liefhebbers van pittig, want de pepermix is een combi van vijf van de allerheetsten! Zo heb je voor elk gerecht altijd dé perfecte peper in huis.
Een echte must voor de liefhebbers van pittig, want de pepermix is een combi van vijf van de allerheetsten! Zo heb je voor elk gerecht altijd dé perfecte peper in huis.
Verse pepers moeten een mooie frisse kleur hebben, niet gerimpeld zijn en stevig aanvoelen.
Pepermix is het hele jaar verkrijgbaar
Van maart tot en met oktober
Van maart tot en met september
Na aankoop zijn verse pepers nog ongeveer 1 week houdbaar op een koele plaats (12°C).
Je kunt pepers bewaren in een goed afsluitbaar potje gevuld met wat azijn in de koelkast. Zo blijven ook half afgesneden exemplaren wekenlang goed. Je kunt pepers ook in de vriezer bewaren. Allereerst was je de pepers en snijd je de steeltjes eraf. Vervolgens maal je ze fijn met een keukenmachine en schep je ze losjes in een glazen pot. Deze vries je in. Wanneer je pepers nodig hebt, schep je er een paar uit deze pot.
Je kunt pepers ook in zijn geheel invriezen. Droog ze na het wassen goed af en leg de pepers in de diepvries. Zorg dat ze niet aan elkaar kleven, want dit zorgt voor beschadiging als je ze eruit wilt halen. Als je een peper nodig hebt, haal hem dan uit het vriesvak en spoel hem af onder warm water. Hij is dan klaar voor gebruik.
Was de pepers voor gebruik en verwijder het steeltje. Halveer ze met een mes in de lengte en schraap de zaadlijsten eruit.
Snijd ze vervolgens in fijne reepjes. Tijdens het snijden van pepers is het dragen van keukenhandschoenen aan te raden. Het capsium dat in pepers zit dringt namelijk in de huid en is niet afwasbaar.
Pepers groeien aan struikachtige planten. Het zijn eenjarige planten die snel groeien, het best onder droog-tropische omstandigheden. In gematigde streken wordt in maart of begin april onder glas gezaaid. Als de planten circa 8 cm hoog zijn kunnen ze worden overgepoot. De grootste oogst vindt vervolgens plaats in juli, augustus en september.
De eerste aanwijzingen voor de teelt van pepers dateren van ongeveer 7000 jaar geleden. De teelt is ook vaak afgebeeld op oud aardewerk. In Europa werden de eerste pepers omstreeks het jaar 1500 geteeld. Binnen korte tijd werden ze heel populair. Door het veredelen van de Spaanse pepers met inheemse Aziatische pepers zijn aparte soorten pepers ontstaan. Daardoor onderscheiden zij zich van de pepers die momenteel in Zuid- en Midden-Amerika voorkomen.
Peperteler