Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Alfalfa

Alfalfa heeft een zachte, delicate en frisse smaak die goed combineert met salades.

Aankooptips

Bij aankoop hoort alfalfa fris en knapperig te zijn. De stengels zijn wit van kleur en er mag geen condens aan de binnenkant van de plastic folie zitten.

Jaarrond verkrijgbaar

Alfalfa is het hele jaar verkrijgbaar.

Beschikbaar uit Nederland

Alfalfa is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.

Bewaren

In de groentelade van de koelkast (in de verpakking, na gebruik van een gedeelte de rest weer afdekken met de folie) is alfalfa 2 tot 3 dagen houdbaar.

Schoonmaken

Was alfalfa grondig voor gebruik of dompel de groente in ieder geval snel even onder in heet water.

Smaak

Alfalfa heeft een zachte, frisse smaak die goed combineert met salades. Sommige mensen vinden de smaak iets bitter. Alfalfa wordt gebruikt in salades, sandwiches en als decoratie bij schotels.

Alfalfa is eigenlijk altijd lekker bij gerechten waar je sla, paddenstoelen, paprika, komkommer, prei of ijsbergsla bij gebruikt. Gebruik het bijvoorbeeld eens in een salade met frisée, tonijn en ei. In een salade van gebakken oesterzwammen en lente-ui is alfalfa ook erg lekker. Of wat dacht je van carpaccio? Op een sandwich met kaas en tomaat is alfalfa ook een lekkere toevoeging.

Als je alfalfa toevoegt aan een warm gerecht, doe dit dan aan het einde van de bereiding en laat de groente even goed opwarmen. Je kunt alfalfa ook rauw eten, maar er bestaat een risico dat het besmet is (net als taugé) met verschillende bacteriën, bijvoorbeeld salmonella. Was alfalfa dus goed voor gebruik!

Voedingswaarden

Selenium 1mcg
Zink 0.3mg
Magnesium 14mg
Kalium 74mg
Vitamine B3 1mg
Foliumzuur 17mcg
Vitamine B6 0.1mg

Meer informatie

Alfalfa is de Nederlandse naam van de spruitgroente Luzerne. Alfalfa lijkt op een soort minitaugé maar dat is het niet. Het zijn de kiemen van de zaadjes van de Luzerneklaver, terwijl taugé afkomstig is van mungboontjes.

Het kweken gebeurt wel op dezelfde manier. Duizenden jaren geleden schreven de Arabieren een genezende en vitaliserende werking aan deze groente toe. De naam komt ook uit het Arabisch en betekent ‘vader van alle voedsel’ of ‘het beste voedsel’. Alfalfa is opvallend rijk aan calcium.