
Knolselderij behoort net als blad- en bleekselderij tot de selderijfamilie en is vooral bekend als ingrediënt van zelfgemaakte erwtensoep. En lucky you: hij is jaarrond uit Nederland beschikbaar.

Knolselderij behoort net als blad- en bleekselderij tot de selderijfamilie en is vooral bekend als ingrediënt van zelfgemaakte erwtensoep. En lucky you: hij is jaarrond uit Nederland beschikbaar.
Bij aankoop hoort knolselderij stevig en zwaar aanvoelen. De knol mag niet ingedroogd zijn. Als er blad aan zit, moet dit frisgroen van kleur zijn.
Knolselderij is het hele jaar uit Nederland verkrijgbaar.
Je kunt knolselderij ongeveer 3 weken op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats bewaren. Een aangesneden knolselderij bewaar je tot maximaal 1 week in vershoudfolie in de koelkast. Je kunt rauwe knolselderij ook invriezen na ca. 2-4 minuten blancheren. Hij is daarna, net als gare knolselderij, tot 12 maanden houdbaar in de diepvries (minimaal -18°C).
Was de knolselderij grondig onder stromend water en borstel de grond zo nodig weg. Snijd de knollen in plakken voor gebruik. Schil de plakken en snijd ze daarna in reepjes of blokjes. Om verkleuring bij het koken tegen te gaan kun je hem direct na het snijden eventueel besprenkelen met wat citroen of azijn. Dit is niet noodzakelijk, want tegenwoordig verkleurt knolselderij minder bij het koken dan vroeger.
De knolselderij is gezonder dan je denkt!Een knolselderij is een vrij grote, bleekbruine knol met een doorsnede van ongeveer 15 cm. De knol heeft veel knoesten en wortels. Het is een authentieke groente die bekend is van erwtensoep en selleriesalade.
Knolselderij behoort net als blad- en bleekselderij tot de selderijfamilie. Maar als enige van deze familie groeit knolselderij onder de grond. Het is de verdikte eetbare wortel van de selderijplant. Knolselderij wordt voor de knol geteeld, maar de groene bladeren kunnen ook gegeten worden. Alleen in het vroege voorjaar wordt knolselderij met blad geleverd. Vanbinnen is knolselderij roomwit van kleur.
Knolselderij is heel gezond en bevat meer gezonde voedingsstoffen dan het grauwe uiterlijk doet vermoeden. Zo is knolselderij een bron van vitamine C, belangrijk voor de weerstand. Samen met natuurlijke suikers en folaat helpt vitamine C ook je energie op peil te houden. Ook bevat knolselderij kalium wat goed is voor de bloeddruk. En vitamine K is weer goed voor stevige botten. Knolselderij is relatief rijk aan eiwit en bevat veel natuurlijke suikers, wat belangrijk is om fit te blijven. Daarnaast is knolselderij rijk aan voedingsvezels die belangrijk zijn voor de stoelgang en de opname van andere voedingsstoffen.
Rabarber teler
Pompoen teler
Bloemkool teler
Kropsla teler
Spinazie teler
Knolselderijteler