
Basilicum heeft een sterke geur, is erg aromatisch en heeft wat weg van kruidnagelen en mint. Het kruid wordt veelal in de Italiaanse keuken gebruikt.
Basilicum heeft een sterke geur, is erg aromatisch en heeft wat weg van kruidnagelen en mint. Het kruid wordt veelal in de Italiaanse keuken gebruikt.
Bij aankoop hoort een basilicumplantje groene, frisse, stevige blaadjes te hebben die lekker ruiken. Ga voor een exemplaar waarvan de steeltjes goed rechtop staan.
Basilicum is het hele jaar door uit Nederland verkrijgbaar.
Basilicum is het hele jaar verkrijgbaar.
Basilicum is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.
Een plantje basilicum kun je gewoon in de vensterbank bewaren. Besproei hem na aankoop en houd de aarde of voedingsbodem vochtig.
Bewaar een basilicumplant altijd buiten de koelkast. Van basilicum die te koud staat kleurt het blad zwart. Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Basilicum komt al gewassen bij de teler vandaan, maar nog een keer wassen kan natuurlijk geen kwaad.
Basilicum is een kruid met gekartelde, ovale, puntige, heldergroene bladeren. De stengels zijn fijn, geribbeld, vertakt en lichtgroen tot rood van kleur. Basilicum wordt ook wel basilie- of koningskruid genoemd. Het is een gevoelige, eenjarige plant.
Naast de groene basilicum bestaat er ook een rode basilicum, citroenbasilicum en Thaise basilicum. De rode (paarse) smaakt iets sterker dan de groene. Thaise basilicum neigt iets naar de smaak van dragon en anijs.
Van oorsprong komt basilicum uit Zuid-Azië en het kruid werd in de 16e eeuw vanuit India en Perzië naar Europa gebracht. De naam basilicum is terug te voeren op het oude Grieks, waar ‘basileus’ koning betekent. Dit zie je terug in de alternatieve naam koningskruid.
Basilicum teler