Clean eating. Nee, dat betekent niet dat je pas mag eten wanneer je gedoucht bent. Het is ook niet je handen wassen voordat je aan tafel gaat. Hoewel dat natuurlijk wel hygiënisch is. Clean eating is wel het eten van écht voedsel, van onbewerkte producten zoals je deze aantreft in de natuur.
Clean eating is een leefstijl en niet zozeer een dieet. Het is een manier van leven die niet alleen aangeeft wat je het best kunt eten maar richtlijnen over hoe je dit het best kunt indelen (bijv. 5-6 keer per dag kleine porties, veel water drinken, fastfood vermijden, bij voorkeur eiwitten, koolhydraten en vetten in elke maaltijd). Eigenlijk vrij simpele adviezen voor een goede gezondheid. En dat is ook wat clean eating is: vrij simpel.
Clean eating is niet iets nieuws. Al jarenlang is het bekend en wordt het toegepast in de sporterswereld. Het bevordert namelijk de gezondheid, geeft energie en helpt dus bij een betere prestatie. Dit komt doordat je kleine maaltijden verdeeld over de dag eet en je bloedsuikerspiegel daarom steeds in balans blijft. Daarbij eet je dan voedzame producten, geen burger van de Mac waarbij je na een halfuur weer honger hebt. Nee, echte (vezelrijke) producten en dus belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam.
Wat mag je dan eten?
Clean eating is simpel en zo ook het voedsel dat hieronder valt. Puur voedsel. Belangrijk hierbij is het eten van groente en fruit, het liefst onbespoten en onbewerkt (dus biologisch). Paddenstoelen zijn ook een mooi voorbeeld van een puur product dat onder clean eating valt. Daarnaast ook volkoren graanproducten (dus mét de schilletjes), eieren, verse vis, ongezouten en ongebrande noten, zaden en oliën (maar niet boter, margarine en dergelijke). Ook pure chocolade (een zo hoog mogelijk percentage) valt onder clean.
Clean eating betekent niet dat je vegetariër moet worden. Qua vlees is het echter wel wat lastiger aangezien ook hier geldt: onbewerkte producten. Welk vlees mag wel en wat mag niet? Kipfilet of verse vis zijn bijvoorbeeld prima omdat deze onbewerkt zijn maar hamburgers en worst zijn dit weer wel en vallen dus niet onder clean eating. Ook hier gaat het er weer over of het bewerkt is of niet. Zuivel is ook wat dubieus: volgens sommigen mag het wel, volgens anders niet (bijvoorbeeld kaas is in principe wel bewerkt). In ieder geval vallen producten als yoghurt met toegevoegde suikers niet onder clean eating.
Voorbeeld van een dag clean eating
Ontbijt: havermout gekookt in water met vers fruit en cacao nibs of een smoothie van vers fruitTussendoor: 1-2 stuks fruit en/of notenLunch: salade met gekookte kipfilet, gekookt ei, verse groenteTussendoor: humus met rauwkost of bijvoorbeeld de oatcakes in het recept hieronderAvondeten: zelfgemaakte bouillon met groente en champignons met wat rijst en noten of een omelet met groenten en quinoaTussendoor: zelfgepofte popcorn
Hoe begin je met clean eating?
Als je graag meer clean zou willen eten, betekent dit niet meteen een rigoureuze omslag. Je hoeft niet ineens alles weg te gooien en 100% onbewerkt producten aan te schaffen. Je kunt je boodschappen nog blijven doen in je gebruikelijke supermarkt maar let dan wel op wat er in een product zit. Een tip is om na te gaan hoeveel ingrediënten er in een product zitten: bij meer dan vijf ingrediënten valt het niet onder clean eating. En als je het niet uit kunt spreken, don’t eat it.
Een belangrijk principe bij clean eating is de 80/20-regel: 80% van de tijd eet je clean, 20% is voor wat je zelf wilt. Het is niet verboden om bewerkte producten te eten, maar houdt het wel bij die 20%. Belangrijk is wel na te gaan hoeveel 20% precies is, voordat het uiteindelijk (ongemerkt) 50% is geworden.
Wil je eens een makkelijk clean eating recept proberen? Maak dan eens deze simpele appel-cranberry oatcakes .